Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Deze maand terug vorige   afprinten print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
 Juni 2023pijl r
madiwodovrzazo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Oever activiteitentitel
subtitelActiviteiten op 13 Juni 2023
 
OverzichtVolgende maand

 
 
Dinsdagavondfilm Blue Jean (Georgia Oakley) 4*** UGC AntwerpenDI 13/06/23
Omschrijving :foto bij activiteit‘Blue Jean’: zo prachtig waren die jaren tachtig niet!
Ruben Aerts in De Standaard van 06/06/23
Van Georgia Oakley en met Rosy McEwan, Kerrie Hayes, Lucy Halliday
Duur: 97 minuten
Een jonge leerkracht ziet zich verplicht haar geaardheid verborgen te houden in het Engeland van Margaret Thatcher.
Jean is turnleerkracht aan een school in het Engelse Newcastle. Een frisse, niet al te korte coupe, timide van aard. Ze kon de oudere zus zijn van de tieners die ze wedstrijdjes korfbal laat spelen. Tegenover haar collega’s houdt ze zich liever afzijdig. Niet alleen omdat ze zich daar comfortabeler bij voelt. Jean heeft wat te verbergen: haar geaardheid.
De Britse debuutfilm Blue Jean gaat terug naar 1988 en dat is geen willekeurig gekozen jaartal. Op de radio gaat het over Clause 28 (ook wel Section 28), een wijziging die Margaret Thatcher toen doorvoerde in de Britse lokale wetgeving. Die verbood plaatselijke overheden om ‘homoseksualiteit te bevorderen of materiaal te publiceren dat het zou aanmoedigen’. Het was evenmin toegelaten om het ‘als een zogenaamde familierelatie te onderwijzen’.
Noem het rabiate homofobie. Achter de maatregel ging een al even wereldvreemde als verkrampte poging tot het indammen van aids schuil. Het protest was niet min – dat wist zelfs door te dringen tot de studio’s van de BBC. Vijf jaar eerder hadden conservatieven ook al geprobeerd een soortgelijke maatregel erdoor te krijgen.

Rebelse vriendin
Een klassiekere aanpak zou de tanden zetten in het maatschappelijke klimaat van toen, de protesten tonen en de enge geesten laten spreken.
Georgia Oakley kiest met haar eerste langspeelfilm voor een intiemere benadering door in te zoomen op de individuele ervaring. Hoe moet het geweest zijn om in zo’n maatschappij voor de klas te staan als je toevallig niet hetero was? Wat doe je als je een leerling ziet worstelen met die geaardheid? De regisseuse, zelf lesbisch en geboren in 1988, sprak met leerkrachten van toen voor ze zich aan het schrijven zette.
In de film leidt Jean een dubbel­leven dat steeds moeilijker vol te houden is. Wil ze haar job niet verliezen, dan verzwijgt ze beter haar plannen na de schooluren. Maar dat wringt bij haar rebelse vriendin. Zij maakt van haar geaardheid al lang geen geheim meer. In de vrijgevochten pubs waar ze samen komen, doet Jean dat evenmin. Tot ze daar een van haar leerlingen tegen het lijf loopt.
In Rosy McEwan vond Oakley een actrice die je moeiteloos laat meevoelen met Jeans innerlijke gewoel. Ze is expressief met weinig woorden en verstaat de kracht van het subtiele gebaar. Een riant palmares heeft de Britse nog niet, maar haar treffende vertolking doet vermoeden dat dat slechts een kwestie van tijd is. Eerder was McEwan al te zien in de reeks The alienist.
De film bijt zich vast in de groeiende angst en paranoia van de jonge lerares. In korrelige beelden – Oakley filmde op pellicule – voert Blue Jean je mee naar de tijd van toen. De gebruikelijke nostalgie smaakt nu wrang. Zo onvolmaakt prachtig waren die jaren tachtig niet. Het is frappant hoe snel die breed aangevuurde onverdraagzaamheid van toen nadien werd gewist uit het collectieve geheugen. Overigens werd pas in 2003 Thatchers maatregel opnieuw geschrapt.
Is Jean laf omdat ze haar ware aard verbergt? Niet iedereen heeft de kracht om deel te zijn van het voorhoedegevecht. Blue Jean is fragiel en onverschrokken eerlijk. Een debuut dat beklijft. Nu her en der homofobe stemmen weer luider klinken, is het helaas ook een onbetwist noodzakelijk debuut.

Bijdrage : op vertoon van je geldige Oeverlidkaart koop je van de verantwoordelijke een filmticketje dat € 8 kost i.p.v. het standaardtarief van € 12,50.
Na de film gaan we samen nog iets drinken in de buurt.
Afspraakuur :19u10
Afspraakplaats :UGC, Van Ertbornstraat 17, Antwerpen. Rechts van de kassa's!
Wegwijzer : Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC. Slechts € 3 voor 3 uren!)! Valideer je parkingticket op de verdieping.
Aanvangsuur :19u30
Info :Luc F - 0484 98 38 37
of :Ben VdP - 0470 90 24 73
Wegwijzer :UGC Cinema
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=wf131)    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be