Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Deze maand terug vorige   afprinten print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
 Oktober 2022pijl r
madiwodovrzazo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Oever activiteitentitel
subtitelActiviteiten op 11 Oktober 2022
 
OverzichtVolgende maand

 
 
Dinsdagavondfilm Rebel ( Adil El Arbi en Bilall Fallah) 3*** UGC AntwerpenDI 11/10/22
Omschrijving :foto bij activiteitAdil & Bilall regisseren nog steeds iets te gulzig en onstuimig in het ambitieuze ‘Rebel’
Dave Mestdach, Chef film van Knack Focus, 04-10-2022
Adil & Bilall trekken naar Syrië in het zog van een jonge moslim uit Molenbeek met hun gammele maar energieke genremash-up Rebel.
Van Image, over Black en Patser, tot Bad Boys for Life en hun klussen voor de Marvel-fabriek: aan culot, goesting en ambitie heeft het Adil El Arbi en Bilall Fallah nooit ontbroken. Met Rebel, dat dit jaar in Cannes in première ging, gaat het immer vlijtige, Belgische regieduo op dat elan verder. Op alle denkbare niveaus, en aan hun gekende rotvaart bovendien.
Hun portret van een jonge, wereldse moslim uit Molenbeek die, na een drugdelict, naar Syrië trekt om daar de troepen van Assad te bestrijden, maar wordt ingelijfd door de jihadi’s van IS, is zowel een oorlogsthriller, een familiedrama, een romantisch avontuur, als een – schrik niet – hippe, hedendaagse musical.
Het verhaal is simpel, direct en onthoudt zich van sociologische commentaar, op het apologetische af. Het toont hoe Kamal (een degelijke Aboubakr Bensaihi), would-berapper, tweederangsdealer en grote held van zijn jongere broer Nassim, naar Syrië trekt uit idealisme en escapisme, maar daar al snel wordt ingelijfd door IS.
Het is het startschot van een helletocht voor alle betrokkenen. Voor Kamals alleenstaande moeder (Lubna Azabal) die vecht om haar gezin bijeen te houden. Voor Nassim (Amir El Arbi, de jongere broer van Adil) die op school wordt gepest als broer van een moslimterrorist. En voor Kamal zelf, die aanvankelijk gewoon wil meehelpen in een ziekenhuis en weigert mee te stappen in het gruwelcircus van het kalifaat, met alle gevaren van dien.
De oorlogsscènes, met vele figuranten en geschoten in dwingende tracking shots, zijn opwindend, episch en spectaculair, zoals dat van Adil & Bilall, zeker na hun Amerikaanse missies, kon worden verwacht. Alsof ze de spieren willen rollen met hun idolen Steven Spielberg en Oliver Stone. Het is Hollywoodiaans hyperrealisme dat je het zweet, het stof en het rondspattend namaakbloed doet voelen en ruiken. En ook die paar scènes waarin het rusteloze Rebel plots in muzikale modus schakelt met gezongen en gedanste intermezzi – alsof je per abuis naar de Bollywoodversie hebt gezapt – doen de pols, én de wenkbrauwen, gezwind de hoogte in schieten.
Jammer genoeg is het loachiaans geschoten familiedrama dat de verschillende elementen bijeenhoudt wat minder overtuigend, en wordt het verhaal naar het wrange einde toe tamelijk simplistisch en soapy. Alsof de personages plots niet meer van vlees en bloed zijn, maar pionnen op een schaakbord. Bovendien begint de parallelmontage steeds meer te wringen, en krijg je het gevoel dat de diverse delen elkaar niet opstuwen, wat in principe best had gekund, maar veeleer tegenwerken.
In die zin wordt Rebel, ondanks het knappe camerawerk van hun huiscameraman Robrecht Heyvaert, de kwieke montage en de gedegen vertolkingen, dan ook gefnuikt door zijn eigen lust for life, gulzigheid en onstuimigheid, zoals ook Kamal op drift raakt in zijn naïeve, geradicaliseerde wereldbeeld.
‘Trop is te veel, en te veel is trop’, zelfs voor Adil & Bilall, al gebeurt er tenminste van alles in wat wellicht hun beste, persoonlijkste en in elk geval meest ambitieuze film tot nu toe is. Salaam.
Bijdrage : op vertoon van je geldige Oeverlidkaart koop je van de verantwoordelijke een filmticketje dat normaal € 7 kost i.p.v. het standaardtarief van €12,35.
Na de film gaan we samen nog iets drinken in de buurt.
Afspraakuur :19u
Afspraakplaats :UGC, Van Ertbornstraat 17, Antwerpen. Rechts van de kassa's!
Wegwijzer : Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC)! Valideer je parkingticket op de verdieping.
Aanvangsuur :19u20
Info :Luc F - 0484 98 38 37
of :Ben VdP - 0470 90 24 73
Wegwijzer :UGC Cinema
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=vj112)    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be