Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Deze maand terug vorige   afprinten print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
 Maart 2023pijl r
madiwodovrzazo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Oever activiteitentitel
subtitelActiviteiten op 11 Maart 2023
 
OverzichtVolgende maand

 
 
Film Pacifiction (Albert Serra) 4**** De Cinema AntwerpenZA 11/03/23
Omschrijving :foto bij activiteitParadijselijke afdaling in de waanzin
Albert Serra wil films maken die unfuckable zijn – niet te doorgronden en daardoor amper te bekritiseren. Maar in Pacifiction maakt hij die ondoorgrondelijkheid wel waanzinnig aantrekkelijk.
Fien Meynendonckx, 10 januari 2023 in De Standaard
Van Albert Serra en met Benoît Magimel, Sergi López, Pahoa Mahagafanau
Duur: (165 min.)
Het notoire Franse filmtijdschrift Cahiers du Cinéma riep Pacifiction niet voor niets uit tot beste film van 2022. Ondanks de lange duurtijd en een gebrek aan doorzichtige verhaallijn is hij immers toegankelijker dan Serra’s eerdere films. Zo maakte hij de kijker in Liberté tot voyeur van ondraaglijke libertijnse uitspattingen, en in La mort de Louis XIV van de hemeltergend trage sterfscène van de Zonnekoning. In Pacifiction is Serra vrijgeviger en strooit hij met herkenbare elementen uit politieke-spionagethrillers. In dat genre is weliswaar niets ooit wat het lijkt, en dat is zeker het geval in dit verhaal over een Hoge Commissaris op een Frans-Polynesisch eiland. Het neo­logisme uit de titel, een samentrekking van Pacifique en fiction, geeft meteen weg dat je niets moet aanvaarden van wat je te zien krijgt.

Uitzinnig surreëel
De begenadigde Franse acteur ­Benoît Magimel, de voormalige ­meneer Juliette Binoche, verdwijnt volledig in De Roller, de bureaucraat die zich op zijn beurt in zijn rol verliest. Zijn ceremoniële functie is louter performance: veel praat en weinig actie. Vanachter de blauwe zonnebril die zijn oprechtheid verbergt, doet De Roller meesterlijk uitschijnen dat hij verandering zal teweegbrengen, of hij nu locals geruststelt of politici naar de mond praat. Zijn meest uitgesproken zin is ‘Ik zal helpen’. Loze woorden, met veel elan gebracht. Tot De Roller plots tot ware actie wordt aangezet wanneer hem ter ore komt dat er zich voor de kust een onderzeeër schuilhoudt met plannen om kernproeven uit te oefenen.
Voorbij die concrete aanleiding waait een wind van afstandelijkheid, even desoriënterend als de bries die het eiland domineert. Elke interactie volgt de logica van een droom en het is onmogelijk om een intieme inkijk in De Roller te krijgen. Die koortsachtige vervreemding bereikt een hoogtepunt in de uitzinnig surrealistische scène waarin surfers hun ­leven wagen op een artificieel lijkende zee. De chaos werpt de centrale vragen in ons gezicht: wat is echt? ­Bestaat dit paradijs werkelijk? Is er een onderzeeër? Ontwikkelt zich echt een relatie tussen De Roller en de charismatische receptioniste Shannah? Er hangt van alles in de onheilszwangere lucht, maar nooit eenduidigheid.
Lynchiaanse vervreemding
Pacifiction is totaal en volkomen een Serra-film, maar zijn evocatieve en tastbare natuurbeelden kunnen moeiteloos naast die van Terrence Malick (Badlands en Days of Heaven) staan. De constante vervreemding en droomachtige ambiance zijn dan weer erg lynchiaans (David Lynch, regisseur van Twin Peaks, Mulholland Drive, Eraserhead.) En zoals bij Malick en Lynch is de kijkervaring er één van volledig ­ondergaan en pas achteraf onder­vinden hoe beelden en gevoelens je plots weer overvallen.
Die opzettelijke raadselachtigheid levert Serra wel dubieuze vrijheden op. Zo lopen exploitatie en koloni­satie als belangrijke thema’s door de film, altijd met het risico dat de vertoner van die thema’s zelf ook in exotisme vervalt. De camera van ­Serra observeert wel heel lustig, ­zeker wanneer hij zich richt op het zweet van inheemse dansers, die ­bovendien geregisseerd worden door blanken. Een metafoor voor het hele eiland waarover de kolonisator zich tot regisseur heeft gekroond? Of voor Serra zelf misschien?
Voor films worden verschillende ticketprijzen gehanteerd:
standaard ticket: € 7 / € 5
voor speciale events gelden andere tarieven
het reductietarief van € 5 geldt voor ‑26 jaar, +60 jaar, lerarenkaart, Vrienden van het M HKA en groepen vanaf 15 personen.
Na de voorstelling gaan we nog iets drinken en een hapje eten in Kapitein Zeppos. We moeten er wel reserveren. Daarom: als je meegaat naar de film en daarna mee gaat eten in Kapitein Zeppos, stuur dan een mailtje naar Nicole (nicole@oever.be) uiterlijk op donderdag 9 maart!
Afspraakuur :16u
Afspraakplaats :aan de kassa van De Studio & De Cinema, Maarschalk Gérardstraat 4 in 2000 Antwerpen.
De Studio & De Cinema liggen centraal aan het Mechelseplein. Je komt best te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Er is een fietsenstalling voor de deur. De dichtstbijzijnde Vélo fietsstations zijn 084-Elzenveld en 073-Maarschalk Gérard. Je kan De Cinema ook bereiken met tram 4, 7, 12 en 24 of bus 1, 13, 22, 290 en 500.
Aanvangsuur :16u30
Info :Ben VdP - 0470 90 24 73
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=wc112)    
 
 
 
NIEUW: Oever kookt!ZA 11/03/23
Omschrijving :foto bij activiteitEen mooie titel voor een gloednieuwe activiteit.
Om naast de “restaurantbezoeken” een alternatief op de agenda te kunnen plaatsen, stelden enkele Oeverleden voor om zelf de handen uit de mouwen te steken.
Dit nieuw initiatief had net zo goed: “Oever kookt in de 4 seizoenen” kunnen heten.
Inderdaad, het is de bedoeling om één keer per seizoen een kookavond te organiseren met 4 enthousiaste koks (Kristin, Leo, Tony en Chris), allemaal Oeverleden die o.a. PIVA hebben gevolgd.

Vermits de lente voor de deur staat, starten we op zaterdag 11 maart om 18u30.
De andere seizoenen worden later bekend gemaakt.

Het aantal plaatsen is beperkt tot 20 deelnemers. Dus naast de koks en Pieter en Nicole, kunnen er nog 14 gelukkigen komen genieten!
Het tijdstip waarop je betaling van € 25 op de Oeverrekening staat, bepaalt of je bij de 14 gelukkigen bent of niet.
Dus supersnel overschrijven is de boodschap!
We houden de prijs democratisch: voor een menu 3 gangen, water op tafel inbegrepen, is het € 25.
Andere dranken, waaronder wijn, zullen ter plaatse kunnen besteld worden.

Deze activiteit is enkel voor Oeverleden.
Meebrengen : goed humeur “as always”!!!
Afspraakuur :18u30
Afspraakplaats :zaal Born in de Hemelhoeve, Azalealaan 5 in 2930 Brasschaat, waar Pieter en Nicole jullie verwelkomen.
Aanvangsuur :18u30
Reservatie :€ 25 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Info :Nicole - 0475 59 56 11 -
Max. personen :20
Annulatie :Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=wc111)    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be