Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Deze maand terug vorige   afprinten print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
 November 2022pijl r
madiwodovrzazo
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Oever activiteitentitel
subtitelActiviteiten op 1 November 2022
 
OverzichtVolgende maand

 
 
Herfstwandeling in het Mastenbos + loopgravenpad te Kapellen (± 8 km)DI 01/11/22
Omschrijving :foto bij activiteitWe starten met de ontdekking van het loopgravenpad, met loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog, met trappen en bruggetjes en een 3-tal bunkers die je kan betreden. Infoborden vertellen de geschiedenis.
Nadien wandelen we door het Mastenbos waar we kunnen genieten van de prachtige herfstkleuren. In dit 178 ha grote natuurdomein is afwisseling verzekerd.
Tussenstop voorzien.
Meebrengen : je Oeverlidkaart en gemakkelijke wandelschoenen..
Afspraakuur :13u15
Afspraakplaats :Parking loopgravenpad (vanuit Kapellen na ±2 km rechts), Kalmthoutsesteenweg 120 te 2950 Kapellen.
Aanvangsuur :13u30
Bijdrage : Gratis.
Meld je, met je lidkaart in de hand, spontaan aan bij de verantwoordelijke voor controle.
Info :Diane DK - 0485 80 29 86
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=vk012)    
 
 
 
Dinsdagavondfilm Holy spider (Ali Abbasi) 4**** UGC AntwerpenDI 01/11/22
Omschrijving :foto bij activiteitDe hypocrisie ontbloot
Een seriemoordenaar maakt in Iran jacht op sekswerkers, tot het geduld van een journaliste opraakt en ze hem zelf tracht te ontmaskeren. Holy spider is snoeihard en ontluisterend actueel.
Ruben Aerts, 25 oktober 2022 in De Standaard
Ik ben terug voor je wakker bent.’ Een alleenstaande moeder kleedt zich aan, kust haar kind en trekt de nacht in. Maar terugkeren doet ze niet. Ze verdient haar brood door tegen­ haar zin mannen te plezieren, waarop die haar vernederen en uitbuiten. Zo wordt ze het slachtoffer van de seriedoder die de Iraanse stad Mashhad teistert. Hij heeft het uitgerekend op sekswerkers gemunt. ‘Ik maak de straten schoon voor imam Reza.’
Dat gegeven is geen verzinsel. Twintig jaar geleden bracht een man op die plek in Iran zestien vrouwen om het leven. Maar een moordenaar was hij niet, vond hij zelf. Hij voerde enkel een jihad tegen het kwaad. Vrouwen die zomaar hun lichaam aan­boden, dat vloekte volgens hem met alles waar de heilige stad voor staat.
Holy spider is een schokkende thriller die de hypocrisie van die houding blootlegt. Het verhaal volgt het spoor van Rahimi, een vrouwe­lijke (fictieve) journalist uit Teheran die naar Mashhad afzakt om de moorden te onderzoeken en te verslaan. Ze is nog maar net van de bus gestapt of ze ondervindt al moeilijkheden om als ongehuwde vrouw de sleutel van haar hotelkamer te kunnen krijgen. Zo zal het patriarchaat haar voortdurend kleineren, nog het vaakst zijn het mannen die net menen­ haar voor zulk gedrag van ­anderen te willen behoeden.
Maar ’s avonds zien we diezelfde toonbeelden van bedenkelijke moraliteit vrouwen oppikken. Ze nemen hen brutaal terwijl in de andere kamer de imam op de televisie spreekt. Ze choqueren door misogyne frasen in hun gezicht te spuwen - ‘Ik neuk je kut in scheuren’ - om hen vervolgens het huis uit te jagen. De dag ­erop kijken ze hen op straat met de nek aan.

Ontmenselijking
Voor de Zweeds-Iraanse filmmaker Ali Abbasi is het zijn derde film. Vier jaar geleden nog maakte hij indruk met Gräns, een fabel die twee zonderlingen elkaar liefdevol liet vinden. Met Holy spider viseert Abbasi de ontmenselijking en onderdrukking van de vrouw in de Iraanse maatschappij, wat hij in de eerste plaats duidt als een cultureel probleem. Een dat overal voorkomt.
Zar Amir-Ebrahimi zet Rahimi neer als iemand die het gewend is geraakt om van zich af te moeten bijten. Als geen ander weet ze dat geen man te vertrouwen is, wat niet wil zeggen dat ze stuk voor stuk rot zijn. De actrice moest niet diep graven om te weten hoe dat voelt. In 2006 belandde ze na een gelekte seks­video in het oog van een mediastorm, werd ze belaagd en in het nauw gedreven door de overheid. Ze moest uiteindelijk Iran ontvluchten.

Verwarring
Op een slimme manier zaait de film verwarring over de identiteit van de moordenaar. Abbasi laat er geen twijfel over bestaan: je kunt iemands intenties niet zomaar opmaken uit zijn voorkomen of positie in de maatschappij. Ook zijn keuze om een van de slachtoffers een gezicht en een verhaal te geven, gaat voorbij aan de anonieme clichés.
Sinds de protesten in Iran heeft deze internationale coproductie – het is de Deense Oscarinzending – alleen maar aan actuele relevantie gewonnen. De film toont haren, handen en seksuele handelingen. Naakte lichamen zijn geen taboe. Iraanse centen kwamen er dus niet aan te pas. Imam Reza haastte zich na de première in Cannes om de film te veroordelen als anti-Iran en antireligieus. Het moet wel dat Holy spider een ongemakkelijke­ waarheid laat zien.
Steeds driester zal Rahimi zelf op de seriemoordenaar gaan jagen. ­‘Iedere mens ondergaat uiteindelijk het lot dat hij wil vermijden’, zo begint de film. Soms is wat komt niet meer te stoppen. Zeker als het er al lang hoorde te zijn.
Van Ali Abbasi en met Zar Amir-Ebrahimi, Mehdi Bajestani, Arash Ashtiani
(116 min.)
Bijdrage : op vertoon van je geldige Oeverlidkaart koop je van de verantwoordelijke een filmticketje dat normaal € 7 kost i.p.v. het standaardtarief van €12,35.
Na de film gaan we samen nog iets drinken in de buurt.
Afspraakuur :19u15
Afspraakplaats :UGC, Van Ertbornstraat 17, Antwerpen. Rechts van de kassa's!
Wegwijzer : Door het feit dat UGC gelegen is aan de Van Ertbornstraat 17, een zijstraat van De Keyserlei, is het zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Met je filmticket kan je ook goedkoper parkeren in de ondergrondse, bewaakte parking De Keyser aan de Van Ertbornstraat (net naast de inkom van de UGC)! Valideer je parkingticket op de verdieping.
Aanvangsuur :19u30
Info :Luc F - 0484 98 38 37
of :Ben VdP - 0470 90 24 73
Wegwijzer :UGC Cinema
 Top
Laatste wijziging: 14/03/2024 16:24:34 (code=vk013)    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be