Login 
   
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Op datum
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorvaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Verslagen vorige   print
mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
April 2020
madiwodovrzazo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
MEEST GELEZEN
Deze week
Oever !?
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Introfilm
ZOEK op oever.be
Ok
Verslag van ZA 26/10/2002
Andorra op 26 oktober 2002
 
 
 
 Op 26/10/2002 vertrokken wij met een 30 tal personen – waaronder 11 leden van Oever – voor een welverdiende herfstvakantie naar de Pyreneeën, meer bepaald naar het prinsdom Andorra.
“Andorra, heten we inwoners daar Andorranen ? Andorezen ? Andorianen ?...” we zouden het spoedig zelf ontdekken!
Andorra is een ministaatje op de grens van Frankrijk en Spanje, gekenmerkt door een ongerept natuurschoon. De officiële taal is Catalaans, maar overal wordt zowel Spaans als Frans gesproken. Het is een land met bijzondere bergdorpjes, een rijdkom aan cultuurschatten en... rust. De natuur is op vele plaatsen adembenemend met eindeloze uitzichten vanaf bergtoppen, kristalheldere bergmeren en een enorme rijkdom aan fauna en flora.
Het land omvat enkele tussen 900 en 1800 m hoogte gelegen dalen, waarvan de twee belangrijkste de Valira del Orient en de Valira del Nord. Tweevijfde van het land ligt boven de boomgrens ( 2200 – 2300 m ).
De beste tijd om er te vertoeven is van mei tot september; indien men deze bestemming kiest om te gaan skieën is het seizoen hiervoor vanaf november tot april. Hetgeen men ter plaatse kan vaststellen is dat Andorra inderdaad een gekend oord is voor diegenen welke aan wintersport doen. De moderne wintersportoorden – zowel Pas de la Casa als Soldeu – beschikken over skiliften (40 meter van ons hotel is de Soldeu-El Tarter skilift). Ook ziet men dat het hele gebied in volle expansie is, je kan niet naast de bouwkranen kijken. Ons werd verteld dat men in Soldeu bezig is aan een ander hotel van dezelfde keten.
Een andere troef welke Andorra heeft is dat zij de naam van het “goedkoopte-eiland” hebben gekregen, dit sedert alle invoerrechten en (bijna) alle belastingen zijn afgeschaft. De meest gegeerde artikelen zijn zonder meer alcohol en sigaretten.
Voor de meesten onder ons was het – buiten de voorgaande reden uiteraard – een prima gelegenheid om een weekje lang te onthaasten, met daarbij voor ieder wat wils: De wandelaars kwamen goed aan hun trekken, anderzijds had men de gelegenheid elke dag een excursie met de autocar te doen, ofwel kon je – dit dankzij het aanbod in het hotel waaronder zwembad, sauna, bubbelbad enzovoort – gewoon lekker “rielčksen”.
Voor enkelen – waaronder mezelf – was het de eerste maal aldaar, en was het aanbod een excursie mee te doen uitermate interessant. Zo bezochten wij ondermeer de hoofdstad Andorra La Vella. Een bezoek aan de “Casa de la Vall” – waar tegenwoordig de zetel van het Andorraanse parlement is – alsook de oude wijk met de St Esteve kerk (12e eeuw). Enige contrast is hier het moderne dorpsplein. In Seu d’Urgell – iets over de Spaanse grens – bezochten wij ondermeer de gezellige, typische weekmarkt, alsook het Olympische Parc del Segre.
De hoogtepunten van Andorra kan men zonder meer ervaren tijdens de “Andorra Panoramica” oftwel drievalleientocht. Volop genieten van het natuurschoon, van de vele Romaanse kerkjes en de typische dorpjes. In Ordino, waar nog vele oude huisjes staan met leistenen daken – bezochten we het museum Case d’Areny Plandolit (Verboden foto’s te nemen alhier !!).
Het was dan ook niet zonder enige spijt in het hart dat wij vrijdag 1/11 terug huiswaarts dienden te keren. Eén ding staat als een paal boven water, we komen hier vast en zeker terug.

Cronselaar Marc
 
 Top
Laatste wijziging: 18/07/2007 11:17:46    
 

Oever ... waar gezelligheid troef is !     Oever-vzw op Facebook   Twitter
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be