Login 
   
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Op datum
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorvaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Verslagen vorige   print
mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
April 2020
madiwodovrzazo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
MEEST GELEZEN
Deze week
Oever !?
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Introfilm
ZOEK op oever.be
Ok
Verslag van VR 01/02/2013
Weekend de Veluwe
 
 
 
Vrijdag 1 februari 2013
 16u30: alle deelnemers zijn verzameld in de bar van Landal Landgoed ’t Loo. Bekende en nieuwe gezichten. Niet veel later arriveren Pieter en Nicole. We krijgen de sleutels van onze bungalow en gaan dadelijk onze stek verkennen. Ons huisje wordt snel goedgekeurd en de kamers volgestouwd met onze bagage. Ondertussen bezorgen Pieter en Nicole aan elke bungalow de etensvoorraad voor de komende dagen. Leuk dat we zelf voor niets hoefden te zorgen.
Om19u30 worden we verwacht in taverne Timbers voor een heerlijke maaltijd. Tomaten- of uiensoep, heilbot of rundsstoofpotje met frietjes, warme groentjes en een gemengde salade.
Als nagerecht nog een ijsje aan toe. Het eten smaakt overheerlijk en de sfeer is zeer aangenaam.
Nadien gaat iedereen terug naar zijn bungalow waar wij nog lang hebben nagepraat, gelachen, gezeverd….. Meer dan wat drinken en een goeie zetel hadden we niet nodig.
 
Zaterdagmorgen:
 na een korte nachtrust, een lekker ontbijt en het maken van ons lunchpakket , is het tijd voor onze wandeling.
Beatrijs heeft de wandelingen mooi op voorhand uitgestippeld.
Jozef blaast het appel op zijn jachthoorn. Om zo’n geluid eruit te krijgen moet je toch wel over heel sterke lippen, kaken en vooral over een heel straffe adem beschikken. Het heeft wel iets! Enkelen van ons proberen het maar er komt niet veel uit.
Tijdens onze instaptocht kunnen we genieten van zachte temperaturen. We vertrekken in Vierhouten. Neen Johan, niet Vierhuizen. Je hebt wel even moeten zoeken, niet?
We wandelen door de Elspeetse Heide, een glooiend heideveld met enkele vennen.
De Elspeetse Heide is archeologisch van grote waarde door de aanwezigheid van oude eikenhakhoutbosjes en grafheuvels waarvan we een replica kunnen zien.
Een bekende bezienswaardigheid is het voormalig onderduikerskamp het “Verscholen Dorp” (ook Pas-op-Kamp genoemd) aan de Pasopweg. Hier zaten in de Tweede Wereldoorlog onderduikers (Joden, verzetstrijders …) verborgen. Er zijn een drietal hutten nagebouwd en restanten van de oude hutten zijn er ook nog terug te vinden. Bij het kamp staan tevens een tweetal gedenkstenen. Eén ter herinnering aan de oprichters, in het bijzonder Tante Cor en Opa Bakker die mede voor de bevoorrading zorgden. Opa Bakker werd jammer genoeg gefusilleerd.
We wandelen verder en plots zien we een familie everzwijnen: moeder met de gestreepte biggetjes en het mannetjeszwijn. Everzwijnen zijn normaal schichtig en hebben een goede reukzin maar plots staan enkelen van ons bijna oog in oog met het mannetjeszwijn. Een confrontatie met een moeder met biggen kan wel eens gevaarlijk zijn. Maar er wordt een mooie foto van het mannetjeszwijn gemaakt!
Na de wandeling gaat iedereen naar zijn bungalow. Na een verkwikkend(e) bad/douche kan de gourmetavond aanvangen. Een groot deel van de avond gezellig aan tafel en langzaam vol geraken door al die heerlijkheden. Nadien is het tijd om onze deuren open te zetten voor alle enthousiastelingen die er nog ene (of meerdere) willen komen drinken. Gezellig in pyjama voor diegenen die het wensen, gewoon heel ongedwongen. Het is vroeg in de morgen wanneer de laatsten de weg naar hun bed vinden. Maar het was supergezellig en we hebben goed gelachen.
 
Zondagmorgen
 de inspanningen van de eerste dag (of was het van de vorige avond?) zijn best wel te merken zondagmorgen.
Dit maal heeft Beatrijs een mooie wandeling uitgestippeld op de Tongerense Heide en Wisselse Veen.
De Tongerense heide ligt hoger en is droog. Het landschap laat veel afwisseling zien. Droge en natte delen, afwisseling tussen bos en heide. Er zijn eveneens vochtige plekken door de ondoorlatende kleilagen waar we vennen vinden. We zien hier heel veel verschillende heidesoorten.
Op de overgang met de Wisselse Veen wordt het terrein natter. Daar hebben zich natuurlijke vennen ontwikkeld. Hier is in ’93 een natuurherstelprogramma begonnen. Het is een overgangsveen geworden waar er zich verschillende landschapstypen ontwikkelen. De opgeknapte Verloren Beek (omdat ze een beetje “verloren” ligt in het buitengebied van Epe en daardoor nooit een economische functie heeft gehad) heeft bijzondere natuurwaarden en voert kraakhelder water af dat van hoge kwaliteit is.
We verorberen ons lunchpakket in open lucht. We treffen het met het weer. Nadat onze magen gevuld zijn, trekken we verder door de heide. Een heel mooie wandeling waarvoor dank Beatrijs!
Wandelen over de “eindeloze Veluwe” wordt wel eens gezegd.
Een heel mooi gebied met overal bossen, heidevelden, vennen en rivieren.
Door het afwisselende landschap is geen enkele wandeling hetzelfde.
Terug op het Landgoed aangekomen en na opnieuw een verkwikkend(e) bad/douche eten we voor de laatste keer samen. Vanavond vertrekt het grootste deel van de groep. We blijven met 8 achter.
Maar morgenvroeg vertrekt ook Anita.
 
Maandagmorgen
 de auto’s worden ingeladen. Alles wordt opgeruimd. We trekken vandaag met 7 naar Utrecht. Een prachtige stad die we op een bijzondere manier gaan ontdekken.
Het symbool van Utrecht is natuurlijk de Domtoren: de hoogste middeleeuwse toren (112m en 600 jaar oud)van Nederland. De grachten met zijn werven zijn ook een eyecatcher. Er staan al enkele terrasjes maar het is dan ook een zonnige dag. Ook de Winkel van Sinkel, een cultureel culinair warenhuis, trekt dadelijk de aandacht. Een monumentaal pand waarvan de voorgevel wordt gesierd met mooie statige zuilen in de vorm van vrouwenbeelden.
Tijdens onze wandeling neemt Nicole ons mee naar heel onverwachte plekjes, kleine steegjes, mooie binnenhofjes. We krijgen enorm veel te zien en te horen o.a. het verhaal van de zakkendrager…
Er zijn heel veel bijzondere plekken in de stad. Ook heel veel historische geveltjes.
We gaan smakelijk lunchen, zetten onze stadwandeling verder en na afloop eten we nog een lekker stukje taart met een koffietje daarbij.
Dan is het stilaan tijd om afscheid te nemen. Het was weer een onvergetelijk en supergezellig weekend!
Bedankt Pieter, Nicole en Beatrijs voor al jullie inzet en om het ons zo makkelijk mogelijk te maken!
Er kwam voor jullie heel wat bij kijken en we hebben er echt van genoten!
Rita
 
 Top
Laatste wijziging: 15/04/2013 13:10:24    
 

Oever ... waar sociale contacten ontstaan !     Oever-vzw op Facebook   Twitter
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be