Login 
banner
 
 
 
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Deze week
   Op datum
   Deze maand
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorwaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Verslagen terug vorige   print print
delen mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
pijl lApril 2024pijl r
madiwodovrzazo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
MEEST GELEZEN
Oever !?
Deze week
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Nieuwsbrief
ZOEK op oever.be
google-logoOk
Verslag van ZA 02/05/2009titel
subtitelSerres van Laken
 
 
 
 Met 19 stonden we die avond tussen de menigte aan te schuiven aan de inkom van de Serres.
Tijdens het wachten konden we genieten van de oranjebomen, laurierbomen, rododendrons en camelia’s op de Esplanade voor de Orangerie.
De Orangerie dateert uit de regeringsperiode van Koning Willem I der Nederlanden (± 1818). Boven de Orangerie zagen we twee minaretten uitsteken: de ijzeren schoorstenen van de verwarmingsinstallaties van de grote serres.
We hadden eveneens een mooi zicht op het Paleis van Laken, thuisbasis van Prins Filip en Prinses Mathilde. Het gebouw is er oorspronkelijk gezet als buitenverblijf voor één van de zestien kinderen van Aartshertogin Marie-Theresia van Oostenrijk (1781).
Toen we uiteindelijk binnen konden stappen, kwam ons een heerlijke geur van bloemen tegemoet. Via het Bijgebouw der Boomvarens kwamen we in de wintertuin.
Deze serre werd gebouwd tussen 1874 en 1876 in opdracht van Leopold II en de plannen werden getekend door de architect Alphonse Balat (leermeester van Horta).
Het was de eerste serre van de imposante glazen stad: 25 meter hoog en 652 ton ijzer.
Regelmatig wordt zij nog gebruikt voor Koninklijke recepties.
Via het Bijgebouw der Palmen kwamen we dan in de Congoserre.
Koning Leopold II is onherroepelijk verbonden met Congo alhoewel hij daar zelf nooit een voet aan land heeft gezet.
De bladstelen van de koningsvaren ontvouwen zich uit hun krullen. Hun bruinachtige pels beschermt hen tegen knaagdieren.
De krullen vonden we ook terug in het ijzeren gebinte van de serre.
Via een buitendeur kwamen we in het kasteelpark terecht.
Hier hadden we een mooi zicht op de Koninklijke Kroon die prijkt op de koepel van de Wintertuin en de Ster van de Congo-Vrijstaat die op de koepel van de Congoserre geplaatst is.
Het kasteelpark is een heuvelachtige groene long in hartje Brussel. We kwamen langs het atelier van Koningin Elisabeth, de palmenvijver, het Palmenpaviljoen waar Leopold II stierf, de IJzeren Kerk en de sacristie en we hadden een prachtig zicht op de verlichte Japanse Toren.
Via de galerij “De Weg naar Het Paradijs”, kwamen we in de Débarcadère met zijn nog originele koperen lampen en systemen voor het openen en sluiten van de dakvensters.
Net voor we in de Palmenserre kwamen, ontdekten we de oorspronkelijke toegangstrap en -deur van de Serres, die uitgeven op de Koninklijke Parklaan.
In de Palmenserre groeien palmen, meelbananen, orchideeën en een Witte Pisang (strelitzia alba).
Alle bomen staan in een cirkel die vrijgehouden wordt van onderbeplanting.Omdat enkele palmen dreigden door het dak te groeien, werden zij 3 meter dieper herplant.
Voorbij deze serre ligt de trap naar het niet-toegankelijke Palmenpaviljoen, prachtig afgeboord met hortensia’s.
Via een andere trap bereikten we de Azaleaserre. Buiten de opening voor het publiek is dit een kweekserre van azalea’s, het grootste bloemenexportproduct van Vlaanderen, behorend tot het geslacht van de Rododendron.
Via een zijdeur kwamen we in het atelier van Koningin Elisabeth. Op het einde van de serre staat het borstbeeld van Louis Paras, gemaakt door Koningin Elisabeth.
Louis Paras was hoofdtuinier van het Koninklijke domein tussen 1921 en 1939.
De Azaleaserre is verbonden met het complex van de Wintertuin via een 200 m lange glazen gang (gedeeltelijk bovengronds – gedeeltelijk ondergronds).
Wanden van geraniums (pelargoniums), boven ons hoofd fuchsiaklokjes en de Abutilon waarvan de kleur van de lampionnetjes ons doet denken aan de Belgische vlag.
Onderweg passeren we nog het Varenkruis met 8 teeltserres, de Dianaserre met het beeld van Diana, Godin van de Jacht, en de Spiegelserre, de kleinste kas van het complex.
In de Embarcadère staan twee standbeelden “de dageraad” en “de avond” en mooie vazen die in 1860 door Leopold II van China zijn meegebracht, opgevuld met mooie roze trosbloemen.
Na een wandeling van 1,5 km kwamen we dan opnieuw bij ons vertrekpunt, de Orangerie.
Met de zegen van Koningin Paola organiseert Child Focus een sensibiliseringscampagne voor het nieuwe noodnummer 116.000: duizenden plastieken bewegende vergeet-mij-nietjes bedekken de vloer van de banketserre.
Het was een mooie avond in Koninklijke sfeer.
Bedankt iedereen!
Myriam
Bronnen : Serres van Laken (Ludion Gids) & Koninklijke Serres van Laken (Polet en Hamerlijnck)
 
 Top
Laatste wijziging: 01/03/2010 16:44:47    
 
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be