Login 
   
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Op datum
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorvaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Verslagen vorige   print
mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
April 2020
madiwodovrzazo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
MEEST GELEZEN
Deze week
Oever !?
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Introfilm
ZOEK op oever.be
Ok
Verslag van DI 16/02/2010
Citytrip Lissabon (16 tot 19 feb 2010)
 
 
 
 Om 5u stond iedereen (of toch bijna iedereen) aan het rond punt van Wommelgem en konden we met 4 taxibusjes naar Zaventem vertrekken. In Zaventem verliep alles vlekkeloos en al snel zaten we op onze vlucht naar Lissabon.
In Lissabon werden we verwelkomd door een Nederlandstalige gids die ons al dadelijk liet weten dat we een uurtje jonger waren aangezien het uur in Portugal 1 uur achterstaat op dat van België.
Van de zon, die zelfs in in februari altijd van de partij is, was geen spoor te zien. Onze gids, Paula, wist ons te vertellen dat het koude weer (5 à 10°) niet normaal was voor Lissabon in deze periode. De straten lagen er vrij verlaten bij en de meeste winkels waren dicht want het was karnaval!
De autocar zette ons af voor ons hotel: een prachtig charmehotel uit 1954 met veel luxe.
Een portier deed voor elk van ons zeer vriendelijk de deur open en na enkele minuutjes was iedereen op zijn zeer mooie, luxueuze kamer. We hadden tot 14u de tijd om ons op te frissen en een stukje te gaan eten.
Stipt om 14u vertrokken we met de bus en Paula naar Belém (uitspraak: Berlijn maar dan zonder de R) voor een bezoekje aan de Torre de Belém en aan het Padrão dos Descobrimentos (het Monument der Ontdekkingen) dat in 1960 werd gebouwd ter herdenking van de 500ste verjaardag van Hendrik de Zeevaarder. Prachtige monumenten die je op alle afbeeldingen van Portugal terugvindt maar dan zonovergoten en met een hemelsblauwe lucht. Dat geluk hadden we niet want het begon toen net serieus te regenen. In Belém bezochten we ook het prachtige Mosteiro dos Jerónimos, het klooster dat de rijkdom in het tijdperk van de ontdekkingsreizen weerspiegelt. Op een tripje naar Belém, mocht een bezoekje aan de plaatselijke patisserie en tearoom waar de zeer typische Pastéis de nata (roomgebakjes) gemaakt worden, niet ontbreken. Spijtig genoeg was de zaak overvol en stelde de gids voor om de gebakjes te kopen en in de bus op te eten. Iedereen was het er over eens: de nog warme gebakjes met een beetje kaneel erover smaakten overheerlijk.
Toen we terug in het hotel aankwamen, werden we verwacht op een welkomstdrankje aangeboden door het hotel zelf: porto, rood of wit, deed deugd, neergeploft in één van de salons die het hotel rijk was.
Voor het avondeten hadden we niets op voorhand geregeld want het was een lange dag geweest en in kleine groepjes trokken de Oeverleden de stad in.
Dinsdag stond een stadswandeling met Paula op het programma. Om 9u stond iedereen paraat en vertrokken we onder een grijze hemel. Met de Elevador da Glória (één van die gele trammetjes die met je, op geen tijd, zeer steile straatjes beklimmen) kwamen we aan de Miradoura de São Pedro de Alcântara. Vanuit dit uitzichtpunt, lag Lissabon nu aan onze voeten en aan de overkant, op één van de 7 heuvels van Lissabon, pronkte het kasteel, het Castelo de São Jorge. Knap! De gids wees ons op de voetpaden in Lissabon die bestaan uit kleine kasseitjes: zeer slecht voor de dames met hoge hielen! We brachten een bezoek aan één van de mooiste kerken van Lissabon, São Roque met een zeer rijk interieur. Daarna maakten we kennis met een aantal wijken van Lissabon: de Bairro Alto, één van de mooiste wijken, dan de Chiadowijk, de chique winkelbuurt waar de rijke inwoners van Lissabon hun inkopen doen en vervolgens de Baixa, het hart van Lissabon met 2 bekende plaatsen: de Praça dos Restauradores en de Rossio. Een proevertje van de locale drank, de ginjinha, een likeurtje op basis van kersen, mocht niet ontbreken. Na een koffietje in één van de bekendste zaken van Lissabon, de Pastelaria Suiça, nam Paula ons mee voor een bezoekje aan de Sé, de kathedraal en een tochtje door de Alfamawijk. Telkens Paula een uitleg aan het doen was, verwittigde ze ons voor de gauwdieven en de bedelaars. En dat is iets dat in het straatbeeld van Lissabon meer en meer voorkomt. Ze zijn erg opdringerig en laten de toeristen niet met rust. Voor de lunch, verspreidden we ons en om 14u namen Pieter en ikzelf 13 dappere Oeverleden mee de trappen op helemaal naar boven voor een bezoekje aan de Castelo São Jorge. Het loonde de moeite! Van hieruit had je het allermooiste zicht over Lissabon! Intussen hadden schuchtere zonnestralen zich al kenbaar gemaakt.
Voor het avondeten had Patrick voor de vleeseters een Braziliaans restaurant uitgekozen.
Via de zus van Gerd, Erika, die het artikel geschreven had in Genieten van decamber 2009, hadden we vernomen dat vis gaan eten aan de Docas, een vrij nieuwe buurt aan de voet van de Ponte 25 de Abril, een must was. We waren met 8 om met taxi’s naar daar te gaan. De restaurants zijn allemaal oude pakhuizen die heel mooi gerestaureerd zijn. In de zomer moet je hier over de koppen lopen! En inderdaad, het was de moeite om naar daar te trekken want we aten er heerlijke vis aan een democratische prijs.
Donderdag stond stonden Sintra en Cascais op het programma. Met de gids brachten we een bezoek aan de Palácio National, midden in de oude stad. En elke zaal had zijn verhaaltje….
Paula had ons verteld dat we, na ons bezoek aan het paleis, zeker de specialiteiten van Sintra moesten proeven. Dat konden we niet nalaten. Spijtig genoeg was de zon niet van de partij die dag want Sintra en Cascais onder de zon en met blauwe lucht, dat zou ons toch een totaal ander beeld gegeven hebben van de kust van Lissabon.
Voor het avondeten hadden we in een fadorestaurant gereserveerd, ons aangeraden door onze gids. De locatie was zeer mooi, het eten aan de dure kant en de fado zeer mooi. De 4de fadozangeres was een oudere dame. Toen ik thuis kwam, ben ik even gaan opzoeken wie die dame was en ja, net wat ik vermoedde, het was de kranige 84-jarige zus van Amália Rodrigues: Céleste Rodrigues! Zoek het even op op Google en herbeleef de fado!
Vrijdag was iedereen vrij. Wat de Oeverleden gedaan hebben, weet ik niet, of toch wel: tram 28 die heel de stad doorkruist. Maar daar zal het niet bij gebleven zijn want toen we de taxi’s namen naar de luchthaven waren er heel wat pakjes bijgekomen. Rara ….
Lissabon is een mooie stad, een zeer mooie stad. Lissabon is niet zo toeristisch als Barcelona en overal weerklinkt de fado. Elke keer opnieuw weet Lissabon ons te charmeren en we keren zeker terug.
 
 Top
Laatste wijziging: 01/03/2010 16:34:22    
 

Oever ... een heel jaar plezier voor slechts € 58 of € 68 !     Oever-vzw op Facebook   Twitter
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be