Login 
   
 
Oever !? Activiteiten Nieuwsbrief Ledenluik
   Op datum
   Ook voor Niet-leden
   Periodieke activiteiten
   Op soort
   Zoek activiteiten
   Reservatieregels
   Fuiven
   Weekends en Reizen
   Afspraakplaatsen
   Carpooltarieven
   Verslagen
   Annulatievoorvaarden
 
  U bevindt zich hier Activiteiten U bevindt zich hier Verslagen vorige   print
mail
 
NIEUWSBRIEF
Verzend  Alleen link
ACTIVITEITEN
April 2020
madiwodovrzazo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
MEEST GELEZEN
Deze week
Oever !?
FUIVEN Singles
Activiteiten
Foto's
Introfilm
ZOEK op oever.be
Ok
Verslag van ZA 12/12/2009
Een dagje Lille
 
 
 
 Aangekomen aan het rond punt van Wommelgem omstreeks kwart voor 8 en de rode bus staat al klaar: onze Oeverpassagiers zijn allen goed op tijd, de bus kan dus stipt vertrekken richting Lille.
Na een goed anderhalf uur rijden, komen we het centrum binnen en kunnen we deze stad gaan verkennen.
Het is één van de eerste koude dagen, maar de zon doet een poging en er valt geen regen.
In groep trekken we naar de binnenstad om bij de dienst toerisme een stadsplannetje op te pikken: kan handig zijn in een stad die je nog niet kent en we moeten tijdig onze afspraakplaats terug kunnen vinden tegen 18u.
We trekken in kleinere groepjes deze stad in en inderdaad, Lille is prachtig. Vele gebouwen hebben de typische “lillois stijl”: uniek door zijn mengeling van stenen en sculpturen van zandsteen.
Maar eerst gaan we “ Le Pain Quotidien” binnen voor een kop koffie, een hartig broodje en de noodzakelijke sanitaire stop.
Dan beginnen we aan een wandelroute langsheen de belangrijkste bezienswaardigheden, winkelstraten en gerenommeerde zaken.
En telkens valt het ons op: Lille staat bol van mooie gebouwen, vaak kleurrijk met mooie gevels en versieringen, kleine beeldhouwwerkjes die ook vaak een betekenis hebben.
Er hangt ook een kerstsfeertje: het reuzenrad en de kerstmarkt zijn trekpleisters voor de talrijke bezoekers die vandaag afzakten naar Lille: we horen Engels, Nederlands en veel Vlaams praten...we zijn duidelijk niet alleen.
Het zou ons te ver leiden om alles op te noemen wat onze aandacht kreeg, maar ik geef u toch een aantal zaken mee ..
Het mooie metrostation, modern en veilig, maar ook met kunstwerken en knappe architectuur. Het Paleis voor Schone Kunsten waar we eens voor moeten terugkomen ...De Place Rihour met zijn gotisch paleis.
Ook op de Place du Général de Gaulle, een middeleeuwse marktplaats waar de oude beurs zich bevindt, bemerken we veel sculptuurwerk in barokstijl.
Daarnaast valt meteen het nieuwe beursgebouw op waar de kamer van koophandel een dominante plaats inneemt met zijn toren.
De meest vermaarde viswinkel “ L’Huîtrière” kreeg onze aandacht maar ook de befaamde patissiers met hun gebakjes en hun koekjes.
Iets na de middag genoten we van een snelle lunch in “La Pâte Brisée”, een speciaalzaak voor warme taarten en gratins met een glaasje wijn voor een scherp prijsje.
In de namiddag werd het bijzonder druk en flaneerden we ook nog door de winkelstraten: hier ook mooi versierde etalages en gevels met kerstversieringen.
Moet het gezegd worden dat we niet aan de verleiding konden weerstaan om toch wat aan te schaffen?
En beste Oevertjes, als jullie Pieter binnenkort zien rondlopen met een prachtige Stetson hoed, wel dat is een souvenir van Lille!
De laatste stop werd een zoete stop: we konden niet naar huis terug zonder de lekkernij “les merveilleux” te proeven: een zacht mérinque gebakje met heerlijke chocola die à la minute continu wordt bereid...heerlijk..
Stilaan werd het donker en zakten we af naar het station waar we elkaar zouden terugvinden: dan naar de bus en terug naar het Antwerpse.
De bus had wel wat moeite om de stad uit te geraken maar eenmaal op de autosnelweg, werd het merkbaar stiller in de bus en zag ik hier en daar mensen die indommelden.
Rond half negen waren we terug: ik in ieder geval voldaan.
Mijn mening? Ik ga zeker terug, want Lille heeft me bekoord. Een uitstap in de lente of zomer met langere dagen en als afsluiter een terrasje met heerlijk eten...ik kijk er nu al naar uit.
 
 Top
Laatste wijziging: 01/03/2010 16:27:12    
 

Blij dat ik Oever leerde kennen... Heb hier al veel vrienden gemaakt (Viv)     Oever-vzw op Facebook   Twitter
© Oever V.Z.W. Durentijdlei 52, 2930 BrasschaatGSM 0478/54 54 54 | pieter@oever.be