Persartikel van ZO 21/03/1999
Singles zijn geen zielepoten
 
 
 
Verscheidene 'types' alleenstaanden
 Wie denkt dat alleenstaanden eenzaten zijn die met de kop in de grond lopen of losbollen die elk weekend op de versiertoer gaan, moet zijn mening herzien. Het ging er serieus aan toe in Mechelen. Tientallen bestuursleden van verenigingen voor alleenstaanden overlegden, onder deskundige begeleiding, met elkaar over hoe je best een groep kan leiden, nieuwe leden opvangen en de motivatie erin houden.
De verscheidene 'types' alleenstaanden waren vertegenwoordigd. Grootste groep zijn de echtgescheidenen, zij die (nog) geen nieuwe relatie hebben of er niet meer aan willen beginnen. Daarnaast de mannen en vrouwen die een tijd hebben samengewoond maar er een kater aan hebben overgehouden. Verder zijn er natuurlijk de traditionele vrijgezellen, vooral mannen, die er bewust voor kiezen alleen te blijven. Tenslotte de dames die er nooit in geslaagd zijn een man aan de haak te slaan, en die men vroeger oneerbiedig 'oude vrijsters' noemde.
 
Toename
 Hoeveel alleenstaanden er in Vlaanderen zijn, valt statistisch onmogelijk in kaart te brengen, omdat het om een zeer veranderlijke bevolkingsgroep gaat. Slechts één ding is zeker: hun aantal neemt toe. "En we komen meer naar buiten dan vroeger", zegt André Uyttersprot. Hij is dienstdoende voorzitter van de vzw Allegro, een samenwerkingsverband dat een groot deel van de Vlaamse verenigingen voor alleenstaanden overkoepelt. "Vroeger had je als alleenstaande de neiging om weg te kruipen en je wonden te likken. Maar nu zijn we de schaamte voorbij. Alleenstaanden zijn geen zielenpoten! Vooral voor echtgescheidenen die uit het bekende zwarte gat kruipen, is het vaak een hele revelatie dat het single-leven niet triest hoeft te zijn. Er is wel degelijk leven na de dood."
Uyttersprot leidt zelf een groep die heel Vlaams-Brabant bestrijkt en 300 leden telt, ongeveer evenveel mannen als vrouwen. "We gaan samen op reis, zoals binnenkort naar Rome voor 10.700 frank, we wandelen, gaan naar film of theater, houden thema-avonden en helpen elkaar, bijvoorbeeld voor kinderoppas. Als lotgenoten heb je vaak maar een half woord nodig om elkaar te verstaan."

"Alleenstaand wil niet zeggen eenzaam. Als gehuwde kan je net zo eenzaam zijn, ook al heb je drie keer per dag seks. De enige manier om het probleem aan te pakken is onder de mensen te komen en nieuwe relaties aan te gaan. Vriendschap heelt vele wonden."
 
 Top
Laatste wijziging: 22/07/2007 14:35:45    
 

Oever ... connecting singles !     Oever-vzw op Facebook   Twitter