Persartikel van DI 03/06/2008
Steeds meer vrouwen wijzen relatie af ...
 
 
 
 Gisteren berichtten we nog dat mannen liever single blijven dan vast te zitten in een ongelukkig huwelijk. Een Brits onderzoek toont nu aan dat dit ook geldt voor vrouwen.
Vrijheid
Sterker nog: van de 8 procent vrouwen die rondlopen, is de meerderheid niet eens echt op zoek naar liefde. Ze verkiezen alleen te blijven, zodat ze hun tijd kunnen indelen en geld kunnen uitgeven zoals zij willen. In het Engels werden deze vrouwen met de term 'freemale' bedacht, omdat ze hun vrijheid verkiezen boven een gezin.
Kapot
Het aantal singles is nog nooit zo hoog geweest. Een reden voor de 'trend'? Volgens Paula Hall geloven veel vrouwen niet meer in langetermijnrelaties, omdat ze er te veel hebben zien kapot gaan.
"Ze rekenen er alvast niet meer op om gelukkig te zijn. Als je een druk en gevuld leven hebt, raakt een romantische relatie gemakkelijker in het vergeethoekje. Het lijkt ook plots veel werk, veel risico en veel emoties. Bovendien hebben vrouwen economisch gezien geen relatie meer nodig, en het is geen schande meer om geen kinderen te hebben."
Ander levenspad
Sociologe Jan Macvarish treedt Hall bij. "Het is aanvaardbaar geworden om geen partner te hebben. Je moet niet tegen een bepaalde leeftijd getrouwd zijn, of kinderen hebben. De normale 'levenspaden' zien er nu helemaal anders uit. Vooral hoogopgeleide, stedelijke vrouwen met een druk professioneel leven vallen voor deze levensstijl."
Positieve effecten?
Maar Macvarish ziet ook een andere reden. "De positieve effecten van een langetermijnrelatie krijgen we nog maar nauwelijks te zien. Alleen gebroken relaties krijgen nog aandacht, zowel op tv als in de krant."
Geen verandering
Twee derde van de singles voelt zich goed in zijn of haar vel en is niet van plan een partner te zoeken. Een trend die zich lijkt door te zetten naar de volgende generaties. Huizen voor één persoon zullen dan ook een belangrijke sociale trend zijn voor de volgende paar jaar, voorspellen de Britse onderzoekers. (edp)
 
 Top
Laatste wijziging: 04/07/2008 15:12:18    
 

Oever ... je kan geen weekend zonder !     Oever-vzw op Facebook   Twitter