Persartikel van VR 21/09/2007
Huis is onbetaalbaar geworden voor de meeste alleenstaanden
 
 
 
Huis is onbetaalbaar
 Zelfs een gewoon huis is onbetaalbaar geworden voor de meeste alleenstaanden en de helft van de tweeverdieners. Dat blijkt vandaag uit een studie die Immotheker voor Het Nieuwsblad heeft gemaakt.
Zonder stevige steun van de ouders kan amper de helft van de paren zich nog een gemiddeld huis aanschaffen. In 2003 was dat nog twee derde. Bij de alleenstaanden is er een daling van 14,2 naar 6,3 procent. Dat is dan nog berekend met een afbetalingstermijn van 25 jaar, een formule die pas de jongste jaren in opmars is.
Een gemiddeld huis is in vier jaar met de helft in prijs gestegen en kost nu bijna 160.000 euro. De lonen zijn veel minder omhoog gegaan. Directeur John Romain van adviesnetwerk Immotheker rekent het voor: wie 25.000 euro eigen geld inbrengt voor de aankoop- en leningkosten, komt er met een lening van 150.000 euro. Als hij die in 25 jaar afbetaalt, kost dat 850 euro per maand. Daar is algauw een netto-inkomen van 2.500 euro per maand voor nodig. Slechts een echtpaar op de twee en een alleenstaande op de vijftien heeft dat, weet Romain.
"Waarom voert de nieuwe regering geen systeem in waardoor men het belastingvoordeel maandelijks van de voorheffing aftrekt? ", stelt Romain voor. "Dan kun je toch honderd euro per persoon per maand meer afbetalen." (belga/dm)
 
 Top
Laatste wijziging: 25/09/2007 17:40:55    
 

Oever ... geeft kleur aan je leven !     Oever-vzw op Facebook   Twitter